HAVKAJAK

Havkajak er kajakkens Schweizerkniv. Den kan håndtere en hurtig aftentur med kaffekanden, den krævende tur i bølger og stormvejr, og den månedlange ekspedition til Nordøstgrønland.

FAKTABOKS HAVKAJAK

Længde: 5-6 meter

Bredde: 57- 75 cm

Vægt: 15-30 kg

Havkajakken er for dig hvis du elsker at gå på opdagelse, tekniknørderi, naturoplevelser, på tur med overnatning eller bare en stabil tryg kajak at ro i.

Har du nogensinde ønsket at udforske naturen på en ny og spændende måde? Havkajakken giver dig mulighed for netop det – at glide gennem vandet en stille aften og komme tæt på dyrelivet på en helt unik måde. Havkajakroning kan både være en udfordrende og sjov aktivitet, der kan tilpasses forskellige færdighedsniveauer. Det kan give dig en følelse af frihed og uafhængighed, samtidig med at du får motion og træner kroppen. Det kan også være en kilde til ro og afslapning, og samtidig være en social aktivitet, som du kan dele med venner og familie. Gennem havkajakroning kan du udfordre dig selv og udvikle dine færdigheder, mens du skaber minder og oplever nye eventyr. Er du klar til at give det en chance?

Hvad er en havkajak

En havkajak er en stabil og tryg kajak, der er designet til at sejle på åbent vand, såsom havet eller store søer. Den er normalt mellem 4 og 6 meter lang og er typisk lavet af stærke og robuste materialer, såsom carbon, glasfiber eller plastik. Havkajakken er udstyret med et lukket cockpit, hvor man sidder i og har ofte et ror, som man bruger til at styre kajakken.

Havkajakken er designet til at være stabil i vandet og bevæge sig forudsigeligt, selv når der er bølger og tidvand.  Dette gør den egnet til at sejle på åbent vand og lave lang kryds langt fra kysten. Havkajakken er også kendt for sin jævne hastighed og manøvredygtighed. Dette gør den ideel til lange ture og til at dække store afstande.

En anden vigtig funktion i havkajakken er dens opbevaringsplads. Da havkajakken er designet til længere ture og sejlads på åbent vand, er den normalt udstyret med en stor mængde opbevaringsplads i cockpittet og bagpå båden. Dette gør det muligt for sejleren at medbringe mad, vand, tøj og andet udstyr til længere ture.

Som konkurrenceform: 

Man kan konkurrerer i havkajak på forskellige måder: 

Rul – En konkurrence der hylder kajakkens grønlandske oprindelse, ved at konkurrere i en lang række rul der alle skal mestres. I alt er der 34 rul som skal mestres til begge side og der gives point efter sværhedsgrad af de enkelte rul. 

Teknik – En konkurrence hvor deltagerne testes i deres tekniske færdigheder som rul, sideforflytning, stå op i kajakken, plus en lang række sjove og spektakulære øvelser. I konkurrencen skal man gennemføre en bane på tid og den hurtigste tid. Banens øvelser varierer fra år til år.  

Oceanrace – En konkurrence fra A til B hvor det handler om at komme først. Arrangeres ofte på åbent vand og med kryds hvor roeren skal tage nogle valg i forhold til sikkerhed, eget tekniske niveau, vind,vejr og bølger for at skabe den mest optimale rute for at komme først i mål.

Vigtigt at have styr på teknik og sikkerhed

Ud over de mange der søger medlemskab i landets kajakklubber, så køber mange danskere egne kajakker ligesom et stigende antal professionelle udbydere tilbyder bl.a. weekendkurser i havkajak. 

Derfor tilbyder mange klubber under DKF et grundigt kursusforløb, hvor man både lærer at ro og lærer om sikkerhed på vandet. Du kan læse om vores roeruddannelse her

De forskellige havkajaktyper

Havkajak findes i mange former, længder og bredder alt efter hvad deres primære funktion er. Det er ikke nogle grænser der helt skarpe og der er overlap mellem de forskellige havkajaktyper men man kan opstille dem sådan. 

Begynder havkajakker:

Er designet til nybegyndere og fritidspaddlere på floder, søer og kystområder.

Stabil og nem at manøvrere, bredere cockpit for lettere ind- og udstigning. Ideel for dem, der ønsker en mere afslappet padleoplevelse. Disse kajakker er også ofte lavet i plastik hvilke gør dem robuste og meget holdbare

Ekspeditions havkajakker:

Er designet til lange ture og ekspeditioner på åbent vand.

De er lange for bedre retningsstabilitet og effektivitet ved langdistancepadling. Har ofte større lastekapacitet så man kan opbevare af udstyr og forsyninger når man er på lange ekspeditioner. Kajakkerne egner sig ofte også godt til store og tunge roere da kajakkerne ofte har stor opdrift

Dagsturs havkajakker:

Er velegnet til kortere ture og dagsture på havet. De alsidige i størrelse og form, men ofte kortere og lettere at manøvrere og ofte mere stabile. Mindre opbevaringsplads sammenlignet med ekspeditionskajakker.

Rulle havkajakker

Er designet med inspiration fra de oprindelige grønlandske kajakker. De er ofte smalle og ligger lavt i vandet, hvilket gør dem meget agile og lette at lave rul i. 

Surf og lege havkajakker:

Er designet til at padle på bølger og have det sjovt i havet.

De er kortere og mere responsive, og er ofte konstrueret med meget spring i begge ender og en kort køl linje for at lette manøvrering på bølger og modvirke at spidsen “graver” sig ned når man surfer. Dette giver et mere legende design og gør det muligt at surfe og manøvrere rundt i store bølger.

Havkajakker til kajakfiskeri:

Er en specielt designet til fiskeri fra kajak.

De er meget tabile og brede med ekstra opbevaringsplads til fiskeudstyr. Nogle er udstyret med specialfunktioner som fiskestangsholdere og pladser til fiskeudstyr.

Når du skal vælge kajak

Vælg en havkajaktype, der passer bedst til dine behov, padleoplevelse og det miljø, du planlægger at udforske. Det er også vigtigt at overveje din egen færdighedsniveau, da visse kajakker kan kræve mere teknisk kunnen end andre. Ofte har klubberne en god blanding af kajaktyper så man kan prøve kræfter med de forskellige typer kajakker. 

Pagajer

Pagajer til havkajakroning varierer i design og materialer, og valget afhænger ofte af personlige præferencer, padleteknik og det miljø, hvor du planlægger at padle. Her er nogle almindelige typer pagajer, der bruges til havkajakroning. Helt basalt ror man i kajak med en pagaj med blad i begge ender, mens man på kano og på SUP kun har et pagajblad

Dobbeltbladet pagaj også kaldet Euro paddle

Har blade i begge ender af skaftet og har ofte en skivning hvor det ene blad er drejet lidt sådan at når man har højre blad i vandet skærer venstre lettere igennem luften. 

Den mest almindelige pagajtype til havkajakroning især begynder roning.

Grønlandsåre:

Traditionel inuitpagaj med et smalt, langt blad og et skaft, der er buet eller har skulderformede områder. Bruges af nogle roere, der søger en mere traditionel stil eller ønsker at reducere belastningen på skuldre og håndled. Kræver lav rostil hvilket er godt på lange distance specifik padleteknik.

Wing pagaj:

Her har bladet med en vingeform som påvirker  og øge effektiviteten.

Pagajtypen er velegnet til dem, der ønsker mere effektivitet og hastighed, især i rolige farvande. Kræver dog en mere præcis padleteknik. 

Stormpagaj:

Kortere og mere kompakt end standardpagajer, som gør det nemmere at bruge ved f.eks modvind eller sidevind. Bruges ofte som reservepagaj eller når pladsen er begrænset. Velegnet til padling i trange områder eller under vanskelige forhold.

Delbar pagaj:

På denne pagajtype kan skaftet deles på midten justeres i længden for at imødekomme forskellige padlere eller situationer.

Det giver en meget fleksibel pagaj, der kan tilpasses forskellige roere eller bruges som reservepagaj. Ideel til deling med andre, hvis det er nødvendigt.

Når du skal vælge pagaj

Når du vælger en pagaj, er det vigtigt at overveje din padleteknik, fysik og personlige præferencer. En god pasform og korrekt padleteknik er afgørende for at opnå effektivitet, kontrol og komfort under havkajakroning. Det kan være en god idé at prøve forskellige typer pagajer, hvis det er muligt, før du køber, for at finde den, der passer bedst til dine behov.

Udviklingskonsulent

Silas Kraul

E-mail sk@kano-kajak.dk

Tlf.: +45 2871 7572